Национална Априловска гимназия - За всички, които искат да учат история в НАГ ...

За всички, които искат да учат история в НАГ ...

 • Учениците от паралелка история – Хв, клас участваха в нетрадиционен съдебен процес, в който самите те  бяха съдии, прокурори, защитници, свидетели и подсъдим.

  Прилагайки наученото в часовете по „Право”, което е част от специалните предмети към профила, изучавани като  СИП,  учениците се забавляваха и  в същото време много сериозно подходиха към подготовката и реализацията на процеса, който завърши с осъдителна присъда за  разпространение на наркотици.

  „Присъда от 3 години лишаване от свобода и 7 хиляди лева парична глоба, постанови Габровския окръжен съд, председателстван от съдия Катинов, на 19-годишния Н.Н. за притежание и разпространение на наркотични вещества.”

  Инициативата бе реализирана  по идея и с помощта на Окръжен съд  Габрово  и съдиите – Диана Василева и Благовеста Костова,  на Павел Неделчев -  прадседател на Районен съд – Севлиево, както и със съдействието на Съвета по наркотични вещества към Община Габрово.  Симулативният съдебен процес бе организирано по повод  деня за борба с накотичната зависимост и имаше за цел както да покаже на учениците какво  и как се случва по време на един истински съдебен процес, но и да повиши информираността им във връзка с  разпространението на наркотични вещества  и вредата от тях. В процеса се включиха и доброволци към Общинския съвет по наркотични вещества.

  Дестокласниците бяха облечени в истински тоги и  имаха възможността да приложат на практика не само наученото, но и да се впишат в ролята на истински  юристи.

  По предложение на Окръжен съд  Габрово това може да се превърне в традиционна практика за  учениците от паралелките с профил история.

   Снимки: Симона Иванова