Национална Априловска гимназия - Роден да тича

Роден да тича

 •    
     
     


  Успехът не е в това да достигнеш целта си, а в това да продължиш да я гониш, когато ти е трудно.  Тогава си истински Състезател!

  Ритъмът на живеене е познат. Денят е поделен между тренировките, ученето, приятелите и в оскъдното свободно време се чете Кристофър МакДугъл „Родени да тичат“…

  Издръжливост, воля и съзнание…те превръщат Състезателя в Победител…

  Това са беглите щрихи към портрета на един Победител – Християн Стоянов, ученик в 11 клас в НАГ.

  Изминалото лято.  Победно.

  Отбелязва вложените усилия, постоянството и възпитания усет да правиш всичко с радост и за радост.

  Още преди да завърши учебната година участва  на тренировъчен лагер  в  Белмекен за период от почти месец. Откъснат от заобикалящия го свят, преследва единствена  цел - две до три тренировки в деня.

   Следва участие за  Световна купа по планинско бягане в Смолян. Християн се класира 13-ти.  Доволен е, защото това участие цели да подпомогне юношеския отбор на България по планинско бягане и търси разнообразието. Спортсменски жест.

  Четири дни  след това заминава за Щадсканаал, Холандия. Постига две първи места  в състезанието, затова и отива. А в самия град го впечатляват редът и чистотата, съзнателният избор на хората да живеят близо до природата.

  Седмица след това пътува за Република Хърватска. Състезанието е успешно, класирането е свързано отново с постигнати две първи места. В динамиката на участието впечатленията от Хърватска са бегли и с фокус конкретните срещи със състезатели.

  Следва лагерът с г-н Антов и приятели. Време за наслада от дребните радости на  лятото.

  Период на навлизане в спортна форма  и множество тренировки, усърдие и воля. И идва кулминацията на спортните прояви за годината – Сочи. Финишира първи с резултат 2 минути 02 секунди и 38 стотни в бягането на 800 метра на Световните игри, но заради коефициент е класиран трети. Коментарът на Християн:“Не ме е яд, защото голямата ми цел са Олимпийските игри, а там няма коефициенти и битката е само на пистата“.

  Целта на Победителя е подготовката за участие на Олимпийските игри през септември 2016 година. А до тогава пред Християн  са няколко турнира за мъже, защото призовото класиране ще гарантира предна позиция в ранглистата  и ще предложи възможности.

  Победителят  съзнателно случва всеки успех, той е бавен градеж, ежедневно постигане на устойчивост…

  Победителят познава мярата, владее скромността и цени жестовете на признание…

  Победителят вече е открил пътя на малките крачки…

  Обществото на НАГ с радост и възторг почита Състезателя…  защото знае: за Хрис Големите победи предстоят!