Национална Априловска гимназия - Виртуална визита в Церн

Виртуална визита в Церн

 • На 15.12.2016 г., ученици от Национална Априловска гимназия имаха удоволствието да са част от една уникална инициатива - виртуална разходка в Европейската организация за ядрени изследвания.

  Екип от 18 български учени, работещи в ЦЕРН показаха и обясниха основната мисия и предизвикателствата поставени пред организацията. С много емоция, сърце и професионализъм водачите слязоха 100 метра под земята и запознаха учениците с детекторите, ускорителят и приложението на откритията направени в на-голямата лаборатория на елементарни частици.

  За наша гордост един от екипа в ЦЕРН, Димитър Стоянов е възпитаник на Национална Априловска гимназия.Той сподели:

  „Изключително много се радвам, че за първи път във виртуална визита участва габровско училище. За мен е чест, че това беше именно моята гимназия! Искам да отбележа, че това събитие ме накара да почувствам отново Априловия дух.
  Относно събитието, желая да спомена, че това бе първия път, в който имахме излъчване от оперативните тунели на Големия Адронен Колайдер.

  След приключване на презентационната част на визитата - училищата задаваха въпроси в 4 виртуални стаи. Участвах в една от тези стаи заедно с още двама от колегите ми в организацията.
  Завърших НАГ през 2013 година и попаднах в ЦЕРН, след като завърших 2-рата си година обучение в английския университет Астън. Започнах едногодишен работен стаж  в началото на август тази година. Работя в администрацията на ЦЕРН, по-точно във финансовия отдел. Всекидневните ми задължения включват управление на финансови потоци, краткосрочни и дългосрочни инвестиции, оценяване на финансов риск, извършване на плащания към доставчици на ЦЕРН. Имам колеги от всякакви националности като официалните езици за комуникация са английски и френски.”
   

  Благодарим на целият екип в ЦЕРН, че позволиха на учениците ни, макар и виртуално, да се докоснат до истинската наука!

  Красинела Георгиева