Национална Априловска гимназия - Национална ученическа историческа конференция

Национална ученическа историческа конференция

  • В Регионалния исторически музей – град Русе на 06.10.2017 година се проведе  Национална ученическа историческа конференция „Европа навлиза в българските земи (втората половина на XIX – нач. на XX в.)“ по повод десет години от членството на България в Европейския съюз. Конференцията беше организирана от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – Русе. Присъстваха участници от Русе, Петрич, Ивайловград, Силистра, Троян, Ловеч, Бургас, Габрово, Кърджали и други населени места.

    Априловци взеха участие чрез докладите на Рада Йорданова – 12 в клас на тема: „Европейският опит в Габровската гимназия” и Виктория Кирова – 11 в клас на тема: „Габрово среща Европа”. Научни консултанти им бяха Силвия Стоянова и Пенка Петрова, учители по история и цивилизация в Национална Априловска гимназия.

    Рада Йорданова спечели първо място за най-атрактивно представяне на реферата си. Жури на конференцията бяха проф. Красимира Табакова от СУ и доц. В.Стойчева от ВТУ.

    И двете ученички получиха сертификати за участие, книги, а темите им бяха отпечатани в сборник, посветен на конференцията.