Национална Априловска гимназия - БАН гостува в Националната Априловска гимназия

БАН гостува в Националната Априловска гимназия

 • 183 години Априлово училище

  Национална Априловска гимназия

  представя изложбата на Института по литература към БАН

  „Българската литературна класика- знание за всички“,

  Поводът е  патронният  празник на Априловото училище

  Проектът „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“ се изпълнява от Института за литература при БАН в партньорство с Националния литературен музей и Столична библиотека по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“. Финансиран е от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

  Проектът цели събиране, систематизиране, познавателно обогатяване, дигитализиране и съхраняване за поколенията на културното наследство на 13 български литературни класици – Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова и Димитър Димов, както и популяризирането му сред широката общественост, създаването на свободен достъп до него и превръщането му в източник на информация, идеи и методологически стратегии за бъдещи културно-образователни продукти.

  Изложбата ще бъде представена от гл. ас. д-р Иван Христов, един от нейните автори и възпитаник на НАГ и ще гостува в гимназията от 12 до 19 януари, като идеята на организаторите е да се превърне в  събитие за града не само с образователна, но и с културно-историческа цел.

  Неслучайно домакин на изложбата е Националната Априловска гимназия, защото традицията и непреходното отстояване на хуманитарните и образователни ценности са мисия и отговорност на цялата училищна общност и в делника, и в  празника. В годините Априловска гимназия се стреми да превърне деня , в който се чества паметта на благодетеля Априлов, в събитие, което не само отбелязва поредната годишнина, но добавя нови идеи и привлича последователи. Така преди седем години  за пръв път бе проведена интелектуалната семиотична  игра „Шифърът на Априлов“ по идея на ученици, която се превърна в патент на училищната общност и в неотменна част от ритуала на празника.

  Продължават и срещите с възпитаници на училището  с интересни, артистични и  публични професии в станалата традиционна поредица «Априловци се завръщат», тази година гост ще е областният управител на област Габрово –  г-жа Невена Петкова

  Значима част от празника е и историческата разходка, в която по-големите ученици запознават новопостъпилите осмокласници с историята на училището, както и с паметни и знакови места в пространството на гимназията, които  пазят духа и традициите на столетната институция. Акцент тази година ще е представянето на историята на стенописа, който украсява външната стена на Актовата зала. Стенописът е дело на проф. Теофан Сокеров, един от най-известните и значими български художници.“

  Патронният празник в Националната Априловска гимназия е ден за памет, почит и опознаване на традицията.

  Снимки от изложбата в нашата Галерия