Национална Априловска гимназия - Възпитаник на НАГ с награда на Харвард

Възпитаник на НАГ с награда на Харвард

 • Седем български ученици от 10 и 11 клас от шест града в страната печелят престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018. Носителите на приза се определят ежегодно сред около 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард. У нас Harvard Prize Book Award се връчва от Харвард клуб България.

  Целта на Book Award е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват.

  Носителите на HarvardPrizeBookAwardсе избират след сериозна селекция, която включва номинации от партньорски организации, интервюта и оценяване на кандидатите от членовете на Харвард клуб България. Освен силни академични постижения, участия в състезания, дебати и други учебни проекти, се обръща внимание на лидерския потенциал на кандидатите и участията им в различни извънкласни занимания в областта на науката, спорта, изкуство, доброволческа дейности и др. Интервютата се провеждат на английски.“, обясни Петър Алексиев, президент на Харвард клуб България.  Според оценителите за наградата тази година кандидатите са били „силни, ярки, забележителни млади хора, за които тепърва ще чуваме не само в България. Те имат потенциал да променят света към по-добро място за живеене“.

  Партньори на Харвард клуб България за Harvard Prize Book 2018 са Съюзът на българските математици, комисия Фулбрайт и фондация БЕСТ.

  Победителите получават книга, официален сертификат Harvard Prize Book Award и покана за специалната церемония на Харвард Клуб България през есента, на която ще им бъде връчен сертификата.

  Сред носителите на HarvardPrizeBookAward 2018 за България е Илиян Христов - 10 г клас от Национална Априловска гимназия. Печелил е няколко състезания по дебати, както и награди от театрални фестивали.

  Повече информация за Харвард Клуб България: https://harvard.bg/about-the-club/