Национална Априловска гимназия - Открит урок по гражданско образование

Открит урок по гражданско образование

  • Открит урок по гражданско образование и история

         На 17 април 2019 г. в Актовата зала на Национална Априловска гимназия възпитаниците на училището изнесоха открит урок по гражданско образование и история, посветен на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. Инициативата за урока дойде от Веселин Новков – 11 г, Радослав Вълев – 11 г, Емил Йорданов – 11 г, Никола Драшков – 11 а и Димитър Андреев – 11 а клас, които пожелаха да представят пред своите съученици ролята на младия човек в развитието на процесите в съвременна България. Целта на урока бе да се представят пред единадесетокласниците основни моменти от създаването на българската държава, започвайки с Учредителното събрание, Първата конституция, Съединението и Независимостта, които утвърждават самостоятелното развитие на Царство България. Урокът проследява още конституциите у нас, функционирали от 1879 г. до наши дни, основно анализирайки модерната конституция – тази от 1991 г., която поставя основите на днешната ни държава и показва как те, младите, като граждани на тази държава трябва да участват активно в обществено-политическия живот чрез изборите на различни нива и чрез представителите, които изпращат в различните институции с вота си.Преподавателите по история в НАГ Пенка Петров и Силвия Стоянова подкрепиха открития урок на младите априловци с литература, идеи и обсъждане на отделни въпроси, а той бе представен и пред директора на гимназията Снежана Рачевиц.

         От началото на месец март в Национална Априловска гимназия се реализират дни, посветени на 140 години от Търновската конституция. На 1 март ученици от НАГ участваха в научна конференция „Пространство и време“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, като представиха ролята на габровските законодатели в изграждането на Конституцията. На 16 април априловци взеха участие в отбелязването на Деня на юриста, проведен в Съдебната палата в Габрово, а днес се състоя откритият урок по гражданско образование.

         Инициативите, посветени на Търновската конституция, ще завършат на 23 април в сградата на НАГ, където ще бъде открита изложба за 140-ата годишнина от приемането на Първата българска конституция.