Национална Априловска гимназия - Велегласно: 230 години от рождението на Васил Априлов

Велегласно: 230 години от рождението на Васил Априлов

  • На 21 юли честваме 230 години от рождението на  Благодетеля Васил Евстатиев Априлов, завръщаме се към първоначалото.

    Госпожа Снежана Рачевиц, директор на Националната Априловска гимназия, съучаства в  организирания от Националната библиотека “Свети Свети  Кирил и Методий“  Ден на отворените врати, за да бъде представена пред широката общественост съкровена реликва - оригиналът на „Духовное завещанiе Василiя Евстатьева сына Априлова”, писанa от възрожденеца през 1844 г. в Одеса.  Посетители имаха възможност да видят както оригинала на „Завета“, така и фототипното му издание, представено от издателство „Абагар“.

    Празничното събитие, спонтанно и неслучайно, побра и скромния, но значим принос на учители, ученици и съмишленици на Априловото школо - те осиновиха ценен документ, общността събира средства за реставриране на ръкописно воден тефтер, свързан с историята на Гимназията. Тефтерът съдържа копия на писмата, изпращани от габровци до Васил Априлов във времето от 1840 до 1850 година, училищни сметки. В тефтера е отбелязана и 1847 година, когато Априлов за първи и единствен път се връща в Габрово и прави подписка за изграждане на сегашната гимназия. Ценният документ ще може да бъде ползван от бъдещите си читатели и търсачи.

    Във времето на празника велегласно утвърждаваме: Да бъдем в търсенето и постигането  на Смисъла и Знанието!

    Снимките са взети от сайта на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Повече за събитието: http://www.nationallibrary.bg/