Национална Априловска гимназия - Театърът - начин на употреба

Театърът - начин на употреба

 • Театърът е скритото лице на нашите желания, мечти, копнежи, театърът е изкушение и вдъхновение, път през времето. Театърът за НАГ е приключение и форма не откривателство, не на нови светове, а на непознатото в познатото, на голямото в малкото, на надеждата в безнадеждността. 

  Започнал от Учебния театър към паралелките по изкуство през 1992 г. с ръководител Борислав Гълъбов, продължил в до уютността на малка Театрална работилница, в която актьорите са аматьори, но вдъхновението им е на истински творци, които пресъздават света на миналото и настоящето във всеки трудно постигнат образ.

  Впечатляващи са заглавията на първите представления / 1993-1998 г/: „Честен кръст“ по Борис Христов, „Вадиочница“ по Стефан Цанев, „Али ботуш“ по Павел Спасов, „Онова нещо“- Христо Бойчев и „Ние, врабчетата“ по  Радичков, „Юнаци с умни калпаци“,  пиеси на Иван Радоев и др. Сценаристи са учителите по литература и философия: Цветан Ракьовски, Снежана Рачевиц, Цветина Рачева, Мария Димиева, Владилена Катевска, Анна Маринова.

  През периода  2006-2011 г. за ролите и постановките се грижи Мария Стефанова. А децата са вдъхновените актьори на сцената, която не търпи фалш и лицемерие. И само чистотата и откровението във всеки пресътворен детайл от сложното театрално изкуство разкриват значимостта на избора на младия човек – да играе на сцена, за да познае себе си, да избере монолога пред изкушенията на улицата и диалога пред  самотата. „Лазарски задевки”, „Земята на българите” по Ангел Каралийчев, „Приказка за пътя” на Стефан Цанев, „Последната вечер” / сценарий Владилена Катевска/ са само част от заглавията на постановките.

  Спектакълът „Последната вечер“, посветен на 130 – годишнината от рождението на Яворов се превръща в истинско преоткриване на миналото, за да заживее то в настоящето и да ни напомня, че любовта е сила, която обединява, но и разделя хората. Самата сцена – оригиналността на възстановката в Дечковата къща, провокира спомените и носталгията по времето, когато светът е бил по-различен, но и по-откровен в желанията си. За ролята си на Яворов Мартин Русков от 10 а кл., випуск 2011, печели в Националния фестивал „Климент Михайлов” – Русе, награда за мъжка роля - 2009 г. С „Приказка за пътя“ актьорите получават втора награда на националния фестивал „Приказка за теб“ във Варна през 2007 г. Да добавим и участието на Театралната работилница в няколко представления от фестивала за наука за ученици „Наука на сцената“- 2008 г. със запомнящото се представление „За един грам радий“ по сценарий на учителя по химия в НАГ – Мария Николова, сега автор в Уча.се

  Известни личности от първите випуски на паралелката „Естетика“ и от Учебния театър са Цветомир Цанков - джаз певец и киновед, д-р Иван Христов, поет и асистент към Института по литература към БАН. Пламена Христова, режисьор, Светослав Славчев – актьор и режисьор и мн. др.

  В съвремието нямаме постоянен екип актьори, защото е много трудно да се съберат съвременните ученици в един общ проект, забързани, улисани в изпитвания и оценки, понякога трудно отделят време за театър, но когато го направят, резултатите са впечатляващи – театър на английски – където оживяват Шекспир и Оскар Уайлд, поезията на романтиците и вдъхновяващите истории на Джейн Остин, първият билингвален спектакъл на български и гръцки език по текст на гръцкия автор Йоргос Йоану – „До къщата на Кемал“, осъществен от първия клас с изучаване на гръцки като първи чужд език – 2004 г.,учебен театрален час на гръцки, посветен на Мелина Меркури, спектакли на немски език и сериозно участие във Фестивала за театри на немски език „Завесата се вдига за немски език“ – с награда за сценарий още в първото издание на фестивала през 2014 г. за учениците от випуск 2016 г.  и второ място през 2015, представления на руски език с отбелязване на годишнини на Висоцки и Булат Окуджава.  Впечатляващ е и спектакълът за откриването на Националната олимпиада по литература през 2017 г. „Защо пилето пресече пътя на строфите“ с текстове на Уолт Уитман и Робърт Фрост, по сценарий на лауреата на олимпиадата по литература Ана Мария Българова и на учителя по литература Стефка Костадинова. Продължава и традицията на тържественото изпращане на 12 клас, което с годините се превърна в истинско театрално приключение. През годините преминават заглавия и все по нови идеи и образи – „Машина на времето“, „Училищна комедия“, „Антиутопия“, „Отговори“, „Тук всичко е магия“ и др.

  Останалото е много труд и усилия да усетиш себе си като актьор на сцената на Живота.

  Владилена Катевска