Национална Априловска гимназия - Старт на проекта за ремонт

Старт на проекта за ремонт

  • Дългоочакваната реализация на проекта за ремонт, реставрация и модернизация на сградата на Националната Априловска гимназия е пред своя старт.

    Училището ни бе одобрено  за финансиране от инвестиционната програма на МОН за 2022 г., а отпуснатите средства са за изпълнение на дейности от проекта, свързани с основния ремонт на покривите с мълниезащитна и заземителна инсталация. След проведената публична процедура за избор на изпълнител, на 19.07.2022 г. бе сключен договор.  В летните месеци и преди началото на новата учебна година ще текат ремонтни дейности, които не само ще променят облика на сградата, но и ще потвърдят ангажимента ни на добри стопани.

    Подкрепени от инициативността на областния управител – г-жа Ралица Манолова, окуражени от динамиката на срещите и разговорите по изпълнението на процедурите за отпускане на средства, днес можем отговорно да заявим - не само духът, но и самото здание ще продължат да съществуват според волята на дарителя. В лицето на Областна управа – Габрово, съмишленичеството в националнозначимите каузи се показа като работещо и способно да реализира проект, отложен и неслучил се дълго време.

    Сградата, в която се помещава Първото българско светско училище, е национално значима. Тя е съградена със средствата на благодетели и с добрата воля на родолюбиви българи през далечната 1872 г. Цялостната й реставрация ще коства още усилия, които в крайна сметка ще потвърдят всеобщия ни ангажимент – емблемата на града ни да бъде живо, успешно и национално училище с красиво и здраво здание. Дължим го най-вече на учениците, с които се гордеем.