Випуск 2023 представя „За щастието на дамите“

Дванадесетокласници от Националната Априловска гимназия представят авторската пиеса на Деяна Христова и Михаил Балабанов – „За щастието на дамите“ по романа на Емил Зола – „Дамско щастие“ в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Представлението ще е на 2 май.

Действието се развива на централната улица в Париж. Годината е 1890 и френската столица се е превърнала в гигант в търговията на нови модни стоки. Най-големият магазин – „Дамско щастие“, е любимото развлечение на всички парижанки. Там те намират най-лъскавите платове, разбират последните модни тенденции и утешават семейните си вълнения на касите. В „Дамско щастие“ работят над 15 000 служители, а собственикът, Октав Муре, е най-желаният мъж в цял Париж. Градът обаче копнее и за разпродажбата, която е само след два дни. В „Дамско щастие“ драмите и клюките са ежедневие, но точно сега те се сипят като лавина. Катрин работи там от едва четири дни, а вече е събрала цялата омраза и ненавист от колежките си. Франсоа е ужасен от несериозността на всички служители. Разпродажбата наближава. Очакват се огромни тълпи. И ако това не стига… „мосю Муре щял да се оттегля и търсел доверен човек, на когото да остави магазина!!!“ Клюката относно бъдещето на „Дамско щастие“ сякаш вълнува хората най-много от всичко, случващо се във френската столица. Всички искат да знаят, всички питат, подслушват, говорят, но клюката? …. в дъното на клюката е само един човек. Избраникът на мосю Муре, който ще разтърси „цял Париж и околен Лондон“.

В пиесата участват 19 актьори. Сценаристи са Деяна Христова и Михаил Балабанов, режисьор е Михаил Балабанов, сценографията и костюмите са на Деяна Христова.

„Идеята се зароди още преди година от едно домашно на Деяна. Тогава ми сподели, че има желание да направим нещо подобно и няколко месеца по-късно се захванахме. Започнахме да търсим актьорски състав, като искахме всички да сме от нашия випуск. Единствено персонажът на Филип е изигран от гост-актьор – Петко Койчев, директор на габровския драматичен театър. Той откликна веднага на предложението ни и сега ни помага с всичко. Изключително благодарен съм, както на него, така и на всички останали фирми и партньори, които стоят плътно зад нас“, каза за БТА режисьорът и сценарист на представлението Михаил Балабанов.

Той също добави, че се надява това тяхно начинание да се превърне в традиция за бъдещите дванадесетокласници. Каза също, че би било хубаво идеята за участието на гост-актьора да се запази.

Текстът е създаден от Марин Колев – стажант-репортер на БТА и Радослав Първанов за БТА: линк към статията.

Плакатът е изработен от www.perfect-bg.com