Време е за приключения и срещи, време е за училище извън училището

В дните от 2 до 4 ноември ученици от 9 „а“ и 10 „а“ клас на Националната Априловска гимназия, заедно с техните класни ръководители и ментори – Стефка Костадинова и Владилена Катевска,  отново взеха участие в традиционната вече лагер – школа, организирана съвместно със 125 СУ „Боян Пенев“- София. Дестинацията тази година беше историческа и археологическа пътека от Габрово през Велико Търново и Горна Оряховица до Арбанаси, времето слънчево, ни върна назад към славните години на възходи и падения на Второто Българско царство и точно това беше и темата на тазгодишното издание на школата.

Пътуването започна от старопрестолния град – където учениците посетиха Музея на восъчните фигури, за да си припомнят някои важни моменти от историята на Второто Българско царство и да получат вдъхновение за бъдещите задачи, които ги очакваха. При посещението в Историческия музей в Горна  Оряховица с интерес проследихме историята на марката “Горнооряховски суджук“, пешком достигнахме до средновековната крепост „Ряховец“, за да ни представят последните археологически открития.

През погледа на Поля Денева от 10 „а“ клас

Имах едно приключение, което ме отведе, заедно с моя клас 10 „а“ и с нашия приятелски клас 9 „а“ до Велико Търново, Горна Оряховица и Арбанаси… Прочети целия текст тук!

Участници бяха разпределени е 14 отбора  и трябваше да разработят свое десетминутно артистично, но и обосновано в логиката на историческото познание представяне. Разполагаха със свободата и размаха на въображението си, но и с наученото в училище и чутото от беседите в музеите. Туристическата база „Момина крепост“ край Арбанаси представи възможност всеки да заяви талантите си, да пребори страховете си от публично говорене, но и да се включи в любопитни и зареждащи активности. Динамиката управляваше времето ни в петъчния предиобед, за да проверим можем ли да управляваме кану-каяк, да изживеем екстремното в устрема на въжения тролей или да си докажем, че познаваме издържливостта си в задачите по ориентиране. В следобеда на същия ден се отправихме към Арбанаси, където замлъкнахме пред красотата на иконите в храма „Рождество“ и се впечатлихме от уредбата на Констанцалиевата къща. Всеки получи и малко време, за да открие своите забележителности в селището – уютните кафенца и привличащите погледа сувинирни магазинчета, калдъръмените улички и къщите с високи дувари.

Вечерта  се проведе представянето на отборите, журито от учители бе взискателно към историческите споменавания, но се радваще на всяка проява на оригиналност, на способността на учениците да  водят идеите си динамично и атрактивно. Вечерното събитие трябваше да излъчи трите най-добри отбора и всички бяха мотивирани да предствят най-доброто от себе си.

Съботният ден стартира с обявяването на резултатите от представянето и с желанието да хванем всички участници, емоциите и преживяванията им в една групова снимка. Трудно се оказа това, но  вече  стартират плановете за следващата лагер-школа. Заредени и вдъхновени тръгнахме към София и към Габрово.

Равносметката от това пътуване в кратки факти и открития: за първи път цяла клас е участник в лагер-школата (Браво, 10 „а“ клас!); музикална изненада за участниците предложиха Емма Атанасова (от 9 „а“ клас)  и Пагане Антонова от (10 „а“ клас), получихме и индивидуални награди, овациите бяха адресирани към: Християн Елтимиров, Денислав Иванов и Кубрат Кръстев, ученици от 9 „а“клас.