„Завесата се вдига за немски език“

На 26. и 27. април в Самоков се проведе националният училищен театър на немски език, в който участваха ученици от Национална Априловска гимназия. Темата на тазгодишното издание на театралното състезание „Завесата се вдига за немски език!“ беше: „Exposed: какво знае интернет за мен?“

Проектът се осъществява с помощта на Гьоте-институт, Посолството на Германия в София и Министерството на образованието и науката. 

Преди да представят своята постановка на голямата сцена, възпитаниците на гимназията трябваше да изпратят запис от своя репетиция. Така априловци успяха да се класират сред осемте най-добре представили се групи от цяла България и бяха поканени на финала.
Театралната група на НАГ, която се състоеше от ученици, изучаващи немски като първи и втори чужд език, беше придружена от г-жа Мария Моровякова, учител по немски език в гимназията. 

Априловци се изявиха на сцената при голяма конкуренция – още 7 театрални групи от елитни гимназии от цялата страна. В цялостната идея на проекта бяха засегнати теми като опасностите, които крие интернет, влиянието на Google, Facebook, WhatsApp, Instagram и TikTok  върху нашата личност, събирането, използването и защитата на личните ни данни. 

По време на фестивала компетентното жури оценяваше драматургията, езиковите умения, сценичното представяне, художествените решения и оформление на всички театрални групи. 

Учениците от НАГ се представиха отлично на сцената и донесоха със себе си мотивацията и увереността за участие и в следващия театрален фестивал.