Какво прави училището интересно и желано?

      Аз съм Дияна Найденова и съм осмокласничка в НАГ, на финала на първата си година в гимназията потвърждавам – обичам новото и се стремя към различимото.  С лекота и желание се запознавам с различни хора, стремя се да предлагам идеи и мога да бъда критична, но и конструктивна, забавно е да се конкурирам. Обожавам приключенията и с готовност се включвам в пътувания. Още през първата ми година в НАГ открих възможност, която среща  всички изброени категории на моята същност – събитията от НП „Иновации в действие“. През ноември с по-голямата част от моя клас се срещнахме с партньора ни по програмата – 125 СУ „Боян Пенев“. Три дни в Ботевград съвместно разрешавахме казуси, артистично тълкувахме, дописвахме сюжети и изграждахме приятелства. На финала на учебната година съм един от учстниците в конференцията „Иновативното училище – желано и успешно“ и с още петима ученици от хуманитарнита паралелки в  НАГ и двама преподаватели пътуваме към София.

     На 22 и 23 юни сме в София. Развълнувана съм, защото не знам какво ме очаква, трябва да представя НАГ,  да се срещна с нови ученици и да открия от предложеното ми работещи идеи. След пристигането нямаме много време, трябва да тръгнем към 125 СУ „Боян Пенев“, бързо се вписваме в динамиката на столицата. С влизането в училището ми прави впечатление колко дружелюбни и мили са посрещачите ни. Английският двор на училището, специално украсен, побира експерти от МОН, ученици и учители от София, Ботевград, Кюстендил и  Гоце Делчев.  След откриването имаме възможност да се разходим в  класните стаи, в училищния музей. Стаите са много красиви, защото някои от тях са изрисувани от ученици. Обстановката е уютна и предизвиква любознателния ученик. Когато свършваме разходката и опознаването, започва и същинската работа, разделени в екипи, учители и ученици  коментираме какво е работещо и иновативно в училищната среда- за отделния човек, за училищната общност, но и за политиките в образованието. Денят завършва с разходка в центъра на София, улица „Шишман“ показва друго лице на столицата, младежко, шумно и цветно.

     Вторият ден от форума е отреден за споделяне – всяко училище се  представя и разказва за своите иновативни практики. Последни се представяме ние. Всеки един от нас въвежда традициионна, но и специфична дейност в НАГ – извънкласните  дейности , Априловите дни на културата и НАГ Старт. Оказа се, че всеки от шестимата е свързан с разпознаваема традиция за гимназията. Представянето ни предизвика интереса на аудиторията.

     Тръгваме си с обещанието за нови партньорства и за есенна среща в Кюстендил, където ще се проведе следващата лагер-школа. Тръгваме си, всеки открил своя идея, която ще се постарае да осъществи в НАГ. Тръгваме си убедени – успешното и интресното се постигат в действие. Действаме!

Автор: Дияна Найденова, 9а клас