Наш филм, отличен на „Философски филмов фестивал“ 2024

„Любовта е решение, преценка, обещание.“ – Ерих Фром

 

Когато за пръв път в НАГ се въвежда експерименталната програма за 4 и 5 клас по системата „ПИКСИ“ – философия за деца, никой не предполага, че любовта ще е  продължението и завръщането на познанието на Ерих Фром.

На второто издание на фестивала „Философия филм фест“ 2024, съпътстващ Националната олимпиада по философия, участие взеха шест късометражни филма:

„Неразделни във времето“ – Итън Йосифов, Калина Джелепова, Ивайла Иванова и Преслава Христова, 10г

„Алев“ – Сияна Илева и Нора Нанева, 11 д

„До кога“ – Николет Иванова, 12 д

„Ефектът на пеперудата“ – Никол Лесичарска, Никол Димитрова, Габриела Ганчева, 10 д

„Мементо мори“ – Калина Петрова, 11 г

„Направление любов“ – Лидия Гьопсалиева, 11 г и Преслав Колев, 11 б

Отличен като първи от националната комисия и Българското философско общество е 5-минутният филм „НАПРАВЛЕНИЕ ЛЮБОВ“. Завладяваща по философски краткост на изказа, феноменално калейдоскопско операторство и музика сътвориха Лидия Гьопсалиева и Преслав Колев от 11 клас.

Прекрасно, трогващо, истинско и насърчаващо е „философстването“ чрез използването на филмовото изкуство! Такава е целта на фестивала, допуснал до участие 50 клипа от 120 предложения и отличил „НАПРАВЛЕНИЕ ЛЮБОВ“ като най-добър между тях.

Благодарност за откривателския дух на младите мисли и очи, но и на техните помощници и вдъхновители – Емилия Антонова/глас/ и Младен Александров/преподавател по философия/.

„Гарата е метафора на човешкия живот“ казва филмът, а сигурно училището ни е като гара с много перони, от които можеш да избираш. Радост е да разбереш, че си избрал да бъдеш първи!

Повече за Философския филмов фестивал и церемонията по награждаване –  https://philosophyfilmfest.org/