Симулиран съдебен процес

На 21 април 2023 г. в Актовата зала на НАГ се проведе симулиран съдебен процес върху разказа и драмата „Албена“ на Йордан Йовков.

Това събитие е част от Проекта на Съюза на съдиите в България /ССБ/ в сътрудничество с български училища „Литературата и философията през погледа на правото “.

Участници в процеса като съдебен състав, прокурори, адвокати, свидетели и подсъдими бяха учениците от 11 д клас на Националната Априловска гимназия. Те бяха подготвени от учителите си Анна Сапунджиева /старши учител по Български език и литература/ и Младен Александров /учител по философия/. С подкрепата на съдии ментори от Габровския окръжен съд учениците пресъздадоха модела на истинско съдебно дело и учениците съдии издадоха присъда въз основа на Наказателния кодекс на Република България.

Гости и съмишленици бяха: доц. Наталия Киселова от СУ „Св. Климент Охридски“, доц. Владислав Миланов от СУ „Св. Климент Охридски“, съдия Татяна Жилова /председател на УС на ССБ/, съдия Нели Куцкова, съдия Десислава Попколева от Върховния касационен съд, съдии от Габрово и Трявна, ученици и учители от софийски училища, участници в проекта.

J_1
J_6
J_7