Стажанти в БТА

Трима ученици от Национална Априловска гимназия бяха избрани за стажанти на Българска телеграфна агенция

По време на патронния празник на  гимназията Кирил Вълчев, генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА), проведе среща с ученици от училището и оповести имената на тримата стажанти, които БТА ще подкрепи в техния път на развитие.

Тримата ученици ще бъдат редом до кореспондента на агенцията в Габрово до месец април тази година. Ще представят живота в своето училище и ще намират и отразяват новини за БТА. Те ще продължат да учат висше образование в България, а БТА ще назначи един от тях на работа по време на следването му – след завършване на висше образование с квалификационна степен бакалавър, агенцията ще предложи петгодишен договор за работа в кореспондетският офис на БТА в Габрово. Тримата избрани да бъдат на стаж в БТА са Таня Тихолова, Траяна Хубчева и Марин Колев. Таня е ученичка от чуждоезикова паралелка немски с английски език, тя е мотивирала кандидатурата си с мечтата да стане журналист и да се върне в родния град Габрово, което за нея е вдъхновяващо. Траяна е от чуждоезиков профил английски с испански език, тя също иска да остане в Габрово и сподели, че човек не избира къде да се роди и свързва Габрово с дом и спокойствие. Марин – третият избран стажант от чуждоезиков профил немски с английски език и споделя, че когато подхождаш с интерес към работата си, резултатите са най-добри. Той казва, че разчита на спокоен живот в Габрово.

„За празника ви всяка година ще обявяваме избранитеученици за стаж в БТА. Предлагаме им да започнат да работят с Радослав Първанов, който е кореспондент на БТА в Габрово и това ще трае до месец април. Избраните ще дойдете в София в централата на агенцията за четири дни, за да видите институцията. После ще започнете да учите в университет. След това ще изберем един от вас или ако намерим подходящи може и повече, които ще бъдат назначен в БТА и ще получават заплата. През цялото следване ще помагаме с учебници, ще опитаме да помогнем и с жилище. Вие ще поемете ангажимент, че като завършите ще се върнете да работите пет години в БТА и Пресклуба в Габрово“ каза Кирил Вълчев.

Директорът на НАГ Елвира Христова изрази радостта си от успешното протичане на кампанията за стажанти и каза: „Децата ще имат спокойствието в Габрово, което ще им помага да са дръзки и успешни.“

Стажантите на БТА в Габрово вече изпълняват и конкретни журналистически задачи. Тримата ученици имат достъп до Националния пресклуб на БТА в Габрово, където с кореспондента в областта упражняват своите умения в агенционното отразяване на събития, работата със съобщения от институциите, добиването на допълнителна информация и запознаването с правилата за писане в агенцията. Стажантите вече имаха възможност да отразяват събития в Габрово. Техните имена бяха изписани като съавтори на дописките, които се публикуват в сайта на БТА.

По повод 125-годишнината от основаването на Българска телеграфна агенция стажантите, по покана от Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, присъстваха на тържествен концерт с произведения на български композитори на Софийската филхармония с диригент Емил Табаков в зала „България“ на 16 февруари 2023 г. Тогава имаха и възможността да влязат в централата на БТА в София и да се запознаят с работата на отделите в агенцията.

Стажант-репортерите имаха практическо занимание с експерти от отдел „Връзки с обществеността“ от институции в града, за създаване на симулирана ситуация, в която трябва да отразят събитие с висок обществен интерес. Те се срещнаха и с говорителя на Областната дирекция на МВР Ваня Димитрова и се запознаха със спецификата в отразяването на работата на институцията.

В края на феврари се проведе и среща между тримата ученици и бившия кореспонеднт за областта Жанета Михова. Тя е родена в Габрово. Завършила е журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. От 1998 година е кореспондент на БТА за Габровска област. Близо 30 години работи като журналист – отначало в местни, а по-късно и в централни печатни и електронни издания.

Стажантите имаха възможност да научат повече за тънкостите на журналистическата професия. Жанета Михова се постара да обърне внимание на това колко е отговорна кореспондентската работа. Тя посъветва тримата стажанти, да се изградят като достойни и качествени хора, за да бъдат успешни в тази професия.

„Живейте живота си почтено и с труд, така ще успеете. Минете през всички стъпала, защото ако прескочите някое, ще се образуват пробойни. Всеки път е собствен, личностен. Това, до къде ще стигнеш, зависи от съпътстващите обстоятелства. Моят беше един, вашият ще е друг.“ –  каза в допълнение Жанета Михова. Тя сподели освен личен опит и професионални случки, които да послужат като пример за изграждането на поведението на бъдещите журналисти.

През месец април На Таня, Траяна и Марин предстои една работна седмица  на стаж и в София, където в централата на БТА ще получават и изпълняват задачи, ще се запознаят с работата на редакторите и ще посетят пресконференции в залата на Националния пресклуб на БТА.