Представяме ви нашите финалисти в програмата за обмен YES

YES е програма за обмен на ученици в САЩ. Тя е създадена след атентатите на 11 септември 2001 година. Програмата работи с американското консулство и осигурява стипендии на ученици за една учебна година в американска гимназия. Всяка година пристигат над 400 ученици от над 40 държави. Кандидатите ежегодно са над 1000, но едва 150 биват одобрени, а реално заминаващите са само 30. Част от тези 30 са двама ученици от Националната Априловска гимназияПреслава Цонева от 10 д и Михаил Инджов от 10 г клас.

Днес ви срещаме с тях и с техните очаквания за бъдещото приключение:

Въпрос 1:  Разкажете малко повече за програмата.

Преслава: „Това е програма за обмен, като хората, които са приети, отиват в САЩ за период от 10 месеца. Отпътуването е в края на месец август.“ 

Михаил: „Всеки, който е в девети или в десети клас, може да кандидатства. Самият процес на кандидатстване и приемане трае около 5-6 месеца и се състои от 3 етапа. Първият етап е въвеждащ и включва изпращане на основна информация за кандидата, както и създаване на три есета по различни теми. Вторият е етапът на полуфиналистите, като се отсяват около 150 ученици, които минават през няколко тестови компонента – есета, слушане, интервюта. След този етап се изчакват няколко месеца да се обявят финалистите,а това се случва  в периода между месец февруари и април.”

Въпрос 2: Какви качества и умения ви бяха необходими, за да ви одобрят за програмата?

Преслава: „Най-важното, което е необходимо, е много добро изразяване и лексикални умения на английски език. Успехът в училище също се взема под внимание, въпреки че не е толкова ключов фактор. Предполагам, че търсят хора, които умеят лесно да се адаптират и са отворени към нови запознанства, любопитни са към чужда културна среда и имат добре развити комуникативни умения.”

Михаил: „Оказа, че  класирането е достатъчно обективно, тъй като се търсят хора с различни качества. Ние участваме в училищния отбор по дебати и това беше от решаващо значение. Придобитите умения, благодарение на BEST, ни помогнаха много. Благодарни сме на гимназията, тъй като в нея получихме възможността да бъдем част от отбора по речи и дебати на английски език /BEST/, както и за много от извънкласните дейности, с които  се занимаваме.”

Въпрос 3: Какви очаквания имате от програмата?

Преслава: „Надявам се да създам трайни приятелства, да обогатя знанията си в различните сфери на живота и науката, които ме вълнуват; да отворя светогледа си за нова култура. И наистина се надявам да придобия умения, които ще ми бъдат от полза и занапред.”

Михаил: „Подготвен съм за шока, който ще преживея, стъпвайки в този непознат свят. Любопитен съм да изследвам и съпоставям живота в България с този в Америка. Ще пренеса знанията и опита си от България и вярвам, че ще разбия някои от стереотипите в мисленето за нас, които които ни представят в не толкова добра светлина. Възприемам се като своеобразен мост между двете нации, макар и в толкова малък мащаб.”

Въпрос 4: Какво смятате за интересно в тази програма ?

Преслава: „Цялата програма. Първо – начинът, по който се избират кандидатите, е много интересен. Успяваш да се запознаеш с нови хора, да създадеш приятелства още преди да узнаеш, че си финалист.” 

Въпрос 5: Какви лични ползи намирате от участието си в тази програма?

Михаил: „Да започнем първо с апликационния процес. Той много прилича на този за кандидатстване в университет и в този смисъл е чудесна подготовка за предстоящия важен житейски избор. Програма развива допълнително комуникационните ни умения, запознава ни с нови хора и ни учи как да общуваме с тях – как ефективно да чуваме и възприемаме другите. Ще ни помогне по нов начин да гледаме на света, като се запознаем с още една образователна система.” 

Въпрос 6: Какви места смятате, че ще посетите и искате да посетите?

Преслава: „ Това зависи от други фактори. Първо, в кой щат ще се намираме и второ, при какво приемно семейство ще бъдем настанени.”

Михаил: „ По регламент програмата включва посещения на различни културни обекти /напр. една седмица престой във Вашингтон, след това са Калифорния, Лос Анджелис, все популярни дестинации, за които всички сме чували/. Още едно задължително посещение е в Ню Йорк, където има достатъчно забележителности за разглеждане. 

Въпрос 7: Какво означава програмата за вас и как реагирахте когато разбрахте, че сте одобрени ?

Михаил: „За мен програмата е наистина  нов старт в живота ми. Дори след като влязох в Априловската гимназия мислех, че това ще е най-високото ми постижение и за щастие днес е факт. Но когато ме приеха в тази програма, целият ми свят сякаш се преобърна.  Разбрах, че съм допуснат в много неподходящ момент – имах ангажимент. Имейлът, който отворих през телефона си, първоначално възприех като поредната реклама. Новината, че съм финалист, наистина ме хвана неподготвен. Съобщих на близките и приятелите си те изключително много се зарадваха. Аз не успях толкова да покажа емоциите си, но в крайна сметка най-ценното от тази реакция е също останалите хора как реагираха, за което съм изключително благодарен.”

Преслава: „Наистина това е една нова страница, нова стъпка, възможност, която идва един път в живота. Ще се наложи да оставя живота си в България на пауза за една година. Но отида ли там, ще създам нова възможност да го обогатя. Когато научих, че съм финалист, беше неочаквано за мен. Погледнах си телефона и щом видях имейл от YES и разбрах, че съм финалист, бих казала, че бях повече шокирана, отколкото радостна. Радостта дойде по-късно, когато споделих с хората, които са важни за мен. Техните реакции и моите бяха много смесени. Изпитах радост, естествено, но  трябваше и да се замисля какви стъпки ще предприема, за да се подготвя за това приключение.”

Интервюто взеха Лаура Пашова и София Цонкова – 10 а клас