Първи етап от стажантската програма на БТА

В дните между 18 и 21 април бе осъществен първият етап от стажантската програма на БТА, в която  Марин Колев от 12 б клас, профил немски език, се запозна с динамичния живот в централата на БТА в София. Той бе избран за стажант в съвместния проект за сътрудничество между Националната Априловска гимназия и Българската телеграфна агенция (БТА).

В първия ден от стажантската програма Марин и трима стажанти от специалност „Журналистика” на СУ „Св.Климент Охридски“ посетиха повечето отдели на агенцията и се срещнаха със специалисти в реална работна среда.

Вторият ден започна с лекция за агенционната журналистика и структурата на текста. Марин се  срещна с редактори от Вътрешния отдел на агенцията, които му поставиха задачи и  насоки за изпълнението им. Възложено му бе да създаде журналистическа дописка относно възстановките в Копривщица по случай 147 години от избухването на Априлското въстание.

В третия ден  нашият възпитаник  посети пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София, разбира се, не в ролята на наблюдаващ, а с ангажимента на пълноправен журналист. Следобедната му задача бе да разкаже за актуалния живот на своето училище. В този ден Марин посети и Българското национално радио (БНР), където даде интервю в рубриката „Има ли мегдан”.

Ден четвърти започна със задача от Международния отдел на агенцията, в който се превеждат  новините, предоставени на БТА от световните медии. Междувременно, заедно с професионален фотограф от агенцията, подготвиха видеоматериал за преживяванията на Марин в столицата.

„Благодарен съм за предоставената възможност да бъда стажант на БТА. По време на престоя си там се  опитах да извлека всичко, което мога и което би ми било нужно за едно пълноценно развитие. Искам да се обърна не към бъдещите стажанти на агенцията от гимназията, а към тези, които се колебаят дали да се впуснат в това приключение. Направете го! Така ще имате възможност да научите много не само за професията на журналиста, но и за всекидневия живот, за предизвикателствата и усилията ни като отговорни и инициативни граждани.” – така Марин се обърна към съучениците си, за да ги окуражи да последват мечтите си.