Национална Априловска гимназия - Калина - споделено от първо лице

Калина - споделено от първо лице

 • 1.Представи  се…

  В немската паралелка не е толкова трудно, колкото всички мислят. Малко повече търпение, постоянна работа и хубави емоции правят всички 48 месеца през 5-те учебни години незабравими... Аз съм Калина от 12„б“ и споделям от 1-во лице, че ако си амбициозен, последователен, но умееш да си даваш качествени почивки, дори най-непосилното ще остане като хубав спомен.

   2.Какъв е пътят, който измина до днес…

  Когато вървиш по пътеката от трудности и дните ти се струват монотонни и скучни, времето минава тромаво. Но когато стигнеш края й и се обърнеш, осъзнаваш как пет години са минали като миг в твоето време, а крилете им вече избледняват в безкрая. Давайки си равносметка сега, накрая, вече знам, че десетките хора, които са ми казвали „цени времето си в училище“, „това са най-хубавите ти години, които няма да се върнат“ са били напълно прави, но аз през цялото време не съм успявала да го осъзная. Моят път беше интересен, вълнуващ, невинаги такъв, какъвто на мен ми се иска, но запомнящ се и оставящ следа в съзнанието ми завинаги. Чак сега го определям по този начин. Вече съзнавам моментите на лични грешки или пък ситуациите, в които съм можела да надградя себе си, да направя нещо, което не съм тогава. Вярвам, че случилото ми се, е най-доброто, което е можело да бъде.

  3.Какъв е пътят пред теб? Кои са хоризонтите, към които тръгваш?

  Продължавам пътя си с желание за новости и с упоритост за достигане на лични цели. Тръгвам към любимите хоризонти, към същината, която ми се отдава и която харесвам. Искам да създавам, да съм полезна, да се чувствам удвлетворена от изборите и начинанията си. Литературата за мен се оказа ключов елемент от живота в гимназията, така че решително поемам към нейните светове.

  4.Кои са литературните светове, в които  се събуждаш?

  Литературните светове са толкова разнолики и пъстри, че човек може да се събужда всеки ден в различен такъв и да преживява особеностите му, но по личен начин. Често попадам в мой литературен свят, където имам възможността да творя, друг път в света на Рей Бредбъри, където изживявам неизживян живот, който ме привлича с обаятелност, или пък в кубинските нощи на Сесилия Самартин, където сбъдвам мечтата си за екзотично пътешествие. Важното е, че изборът е безкраен и всеки може да намери някое свое желание между редовете.

  5.Сподели личното си случване в Легендата на Априловото школо

  Първият учебен ден в Априловото школо за мен беше приключение, защото беше влизане в непознатото, участниците бяха стотици по-големи от мен ученици, а сградата и коридорите на гимназията ми изглеждаха внушителни и дори плашещи. Тук обаче аз приютих в себе си духа на вечния Априловец, който винаги ще поглежда с носталгия във времето. За петте години, които ми се случиха тук, събитията и хората, които срещнах ме направиха различна – пораснала, най-вече в морален и емоционален план, а коридорите вече са ми напълно познати и не ме плашат, а ме успокояват с простора и атмосферата си.

  Първата година не поглеждах във времето напред, защото знаех, че то тепърва започва да тече за мен и се радвах на дванадесетокласниците, които оглеждах старателно, когато се разминавахме по коридора и в деня на абитуриентския им бал. Последната ми година вече е в края си, и въпреки, че събитията, които предстоят са щастливи, съзнанието и спомените навяват тъгата за едно приключило пътешествие. През цялото време, прекарано в гимназията, аз без да усещам съм придобивала по нещо, което сега виждам в завършен вид. Житейските ми насоки са по-ясни. Априловото школо ме научи, че трябва да изживявам и да посрещам всеки един момент и изпитание с усмивка, защото след време ще осъзная, че всичко се е случило с причина в отредения му момент. Времето на осъзнаване за мен настъпи, краят е по-близо от всякога, емоциите се бунтуват... Тръгвам щастлива, че съм имала възможността да преживея  „Шифъра на Априлов“, многобройните срещи в Актова зала, Априловия дух в редиците на 24 май, откриванията на учебната година и празниците в обществото на Априловската гимназия.

  Прекарвайте всеки ден разумно и щастливо като ученици в Априловото школо.