Иновации в действие

На 19.04 и 20.04.2023г. в град Кюстендил се състоя партньорска среща по НП „Иновации в действие“ между: Националната Априловска гимназия, 125 СУ „Боян Пенев“, ПМГ „Професор Емануил Иванов“ – Кюстендил и VI-то ОУ „Св. Паисий Хилендарски“- Кюстендил. Срещата позволи учители и ученици да се опознаят през действени и работещи практики, да бъдат заедно в ученето и в споделянето на своя опит.

Ще ви разкажа за случилото се през една формула на успеха: „ИСКАМ-МОГА-ЩЕ“. Формулата работи, проверете я и вие.

ИСКАМ… През първия ден от престоя в Кюстендил ученици и учители имаха възможност да се запознаят. Четирите училища представиха дейността си, след което гостите бяха разведени из коридорите и залите на ПМГ. Изключително впечатление направиха добре оборудваните зали, красиво подредените училищни мебели и пособия и уютната обстановка в новото, подобрено крило на гимназията. Учители и ученици в захлас слушаха за дейностите, характерни за съотватното училище, за трудностите, които са преодоляни и за посигнатите положителни резултати в ежедневната работа. Научихме кои са новите и интересни предмети, невключени в задължителната образователна подготовка, представени бяха различни подходи при преподаване на учебен материал и като фокус бе изведен състезателният характер, поддържащ духа на учащите жив и непреклонен. Дадохме си сметка, че Априловската гимназия е училище с традиции, запазило облика на дейността си, но също така, е и училище, стремящо се към различното.

МОГА… Успяхме да посетим Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в града. Картините на Майстора разкриха подхода му като художник, напомниха по-важни моменти от биографията му и най-вече ни накараха да се насладим на красивото. Преживяхме и импровизирана разходка из центъра на София. Разгледахме много места, пазещи в себе си история и величие, радвахме се на красивите пролетни пейзажи и научихме нови и интересни факти за повечето институции в София. Една от най-красивите и внушителни сгради бе тази на Народния театър.

ЩЕ… Споменът от преживяното завинаги ще остане в сърцето ми. Научихме много по време на срещите, учителите разговаряха с нас в неформална среда, създадоха се приятелства и ни бяха подсказани някои от варианти за учене, чрез които знанието се усвоява пълноценно. Решени сме да участваме в следващата среща, която ще се осъществи през месец юни в София.

Автор на текста: София Цонкова, 9 а клас