Последни новини

Среща на Общността на Google референтните училища

Националната Априловска гимназия ще е домакин на събитието, организирано от Центъра за творческо обучение, 25-26 април 2024 г.

За нас е гордост и голяма чест!

Представяме Искра Георгиева Димитрова, която извоюва оценка 5.75  от Националния кръг  на олимпиадата по немски език.

НАГ и НП „Иновации в действие“

На 11.04 и 12.04 в град Ботевград се проведе среща на ученици и учители от училища партньори  по проекта „Иновации в действие“…

Мисия Татко

На 17 април, 2024 година, радиоводещият Симеон Колев гостува на Националната Априловска гимназия по повод представянето на новата му книга „Мисия Татко – Диалози“. Място на срещата бе Актовата зала на училището, която остави господин Колев без дъх

Отворени врати за седмокласниците и техните родители

Национална Априловска гимназия отваря вратите си за любознателните и търсещите перспективи. Заповядайте!

Отлично представяне на училищните отбори на Националната Априловска гимназия

Общо седем отбора на НАГ заеха първите места в областните надпревари и продължават напред към зоналните кръгове, които ще се проведат в средата на месец април от спортовете – волейбол, хандбал, баскетбол, тенис на маса, бадминтон и лека атлетика.

Съвременници

Абитуриентите на Националната Априловска гимназия представят…

Национално състезание „Практични финанси“

От 05 до 07.04.2024 в София се проведе финалният кръг на Националното състезание „Практични финанси“. Състезанието се провежда за четвърта поредна година и е единственото от календара на МОН, което се състои от два национални кръга. 

Новите ни олимпийци

И когато се сбъдне усещането „Аз мога“, чувството, че учителят вярва в теб, е силата и смисълът на образователната среда, която ти дава доброто училище. Когато поискаш да научиш, тук винаги можеш, не е трудно!

На стаж в БТА

Ученици от 11 и 12 клас на Националната Априловска гимназия в Габрово получиха сертификати за завършен стаж в БТА. Обучението по агенционна журналистика се проведе в началото на април по покана на телеграфната агенция. Това е втората група от гимназията, която посещава БТА.

Световна седмица на парите 18-24 март 2024 г.

Инициативата се провежда за 12 пореден път от JA Bulgaria и е подкрепена от МОН и Министертвото на финансите.

Финалисти в програмата за обмен YES

Днес ви срещаме с тях и с техните очаквания за бъдещото приключение.

Интервю с Венцеслав Козарев

Венцеслав Козарев е представител на Европейската комисия и възпитаник на НАГ от випуск 1997 г., в инициативата на Европейския съюз „Back-to-school“ и поредицата на НАГ „Априловци се завръщат“, 27. 03. 2024 г.

Конкурс за есе и фотоесе

Ученическият съвет на НАГ организира вътрешноучилищен конкурс за есе и фотоесе на тема „С очите си видях доброто“. Чрез тази инициатива се поощрява творческата нагласа и мисъл, дава възможност за изява и за споделяне на различни гледни точки.

16 март – Международен ден за дигитално почистване

Електронните медии в световен мащаб отделят над 900 млн. тона въглеродни емисии за една година. 70% от информацията, която съхраняваме в дългосрочен период, никога няма да използваме повторно.

Природата в предизвикателство! Въздух, вода и земя пред препятствия!

Националната Априловска гимназия е партнираща организация  на младежката организация THE GOOD HOUSE, Гърция, акредитирана в рамките на програма ERASMUS+ на ЕС за организиране на младежки проекти. 

Благотворителен базар в НАГ

Ученическият съвет към НАГ организира благотворителен базар – „Надежда за Витомир“, съвместно с фейсбук групата „Габровски майки и татковци“ и народно читалище „Наука-1902“- с. Враниловци. Събраните средства са: 690.00 лв. и са внесени в банковата дарителска сметка на Витомир Станилов.

Национален ученически конкурс

Национална Априловска гимназия и фондация „Радетел“ организират шести ученически конкурс…

„НЕ!“ на тормоза, но не за ден!“

23 февруари - Ден на розовата фланелка На 23 февруари 2024 г. се проведе честване на „Ден на…

Ден на любовта в НАГ

Ученическият съвет към НАГ и тази година подготви приятни изненади за всички априловци, за да отбележат Деня на влюбените. Празникът не е традиционен български обичай, но неговото честване носи много усмивки и приятни емоции. 

Захари Карабашлиев гостува в НАГ

Ученици от 11 и 12 клас имаха възможността да разговарят с автора на романа бестселър „18% сиво“, който гостува, за да представи най-новото от творчеството си, а именно романа „Рана“.

Импровизирано съдебно дело за развод

На 1 февруари в часа по „Право“ учениците от профил „Бизнес администрация“ изненадаха преподавателя си Кристиян Любенов със самостоятелно подготвения от тях  процес, с който дадоха ход на дело за развод.

Честит празник, априловци!

Това място – пред вратите на училището и пред паметника на Благодетеля, единствено днес от празничния календар на априловци и винаги по този повод ги събира за тържество.

Коледно парти в НАГ 2023

На 20 декември Ученическият съвет на НАГ подготви Коледно парти за учениците от гимназията. За най-младите априловци се проведе конкурс „Мис и Мистър Заек“. Коледното парти продължи с игри за публиката. Бяха раздадени много награди в игрите „Седни богат, стани беден“ и „Колелото на късмета“.

Весели празници!

През светата нощ, когато във Витлеем се родил Спасителя, зашавали, зашумели и затрепкали дървета и полски цветя. Те искали да Го видят и да Го поздравят. Но само стройната палма, маслиновото дърво и скромната елха могли да постигнат това. Радостният трепет на техните клонки и листа ставал все по-шумлив и накрая се превърнал на думи.

Национален литературен ученически конкурс „Млад писател“

На 15 декември 2023 година се проведе десетото юбилейно издание на финала на литературния конкурс „Млад писател“ с домакин Национална Априловска гимназия.

Благотворителен базар под надслов „Предколедно чудо за Витомир“

Благотворитеният базар с надслов „Предколедно чудо за Витомир“ протече под съпровода на музикални коледни изпълнения на флейта от Емма Атанасова от 9а клас. Щандовете на базара бяха отрупани с лакомства и красиви и изящни коледни играчки, картички и аксесоари, сътворени от сърцати априловци.

Успех за априловци в Националното многоезично състезание

За поредна година по традиция възпитаници от единадесетите класове на Националната Априловска гимназия предизвикват своите знания по чужди езици в Националното многоезично състезание, организирано от МОН.

Априловски „панди“ за по-добра природа

За четвърта поредна година програмата Panda Labs, асоциирана към Световния фонд за природата (World Wide Fund for Nature) или WWF, организира и проведе два двудневни хакатона. Национална Априловска гимназия беше представена в  двете събития от ученичките от 11 клас Пламена Коларова и Красимира Трашлиева.

Есенно учебно пътуване до София

На 7.11.2023 г. учениците от 10. а, б, г и д клас на Националната Априловска гимназия, заедно с учителите си Красимира Ангелова, Милена Тодорова, Силвия Стоянова и Петя Илиева проведоха изнесено обучение в исторически и археологически обекти в София…

Терасата – зеленото пространство за изкуство и наука

На 10.11. в 14ч. официално беше открита най-новата класна стая на открито в НАГ – „Терасата“, изградена в рамките на Националната кампания „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2023“, финансирана от ПУДООС.

Време е за училище извън училището

В дните от 2 до 4 ноември ученици от 9 „а“ и 10 „а“ клас на Националната Априловска гимназия, заедно с техните класни ръководители и ментори – Стефка Костадинова и Владилена Катевска,  отново взеха участие в традиционната вече лагер – школа, организирана съвместно със 125 СУ „Боян Пенев“- София.

Ден на народните будители

Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса приживе и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил от разни болести добри хора, опазил манастира си.

Калин Сърменов гостува в НАГ

На 21.09.23 г., почетен гост в Националната Априловска гимназия беше Калин Сърменов. Но не толкова като директор на Сатиричния театър “Алеко Константинов” и актьор, а като човек, чиято лична история е свързана с Габрово и гимназията.

Начало на учебната 2023/2024 година

Скъпи осмокласници,

Очакваме Ви на 15 септември 2023 г. от 9.00 часа за поднасяне на цветя пред паметника на Васил Априлов и тържествено въвеждане в училищното пространство.
Уважаеми ученици от 9, 10, 11 и 12 клас,
каним Ви на откриването на учебната 2023/2024 година от 9.30 часа в двора на гимназията.

НАГстарт – вход за априловци 2023

НАГстарт - вход за априловци 2023 Национална Априловска гимназия кани всички новоприети осмокласници за участие в третото издание…

Родителска среща за 8 клас

Ръководството на гимназията кани родителите на новопостъпилите ученици на среща, която ще се състои на 12.09. от 17.30 часа в Актовата зала на НАГ.

Какво прави училището интересно и желано?

  Аз съм Дияна Найденова и съм осмокласничка в НАГ, на финала на първата си година в гимназията потвърждавам – обичам новото и се стремя към различимото.  С лекота и желание се запознавам с различни хора, стремя се да предлагам идеи и мога да бъда критична, но и конструктивна, забавно е да се конкурирам. Обожавам приключенията и с готовност се включвам в пътувания.

Работно време на училищната комисия по приемане на учениците в VIII клас

Училищната комисия по приемане на учениците в VIII клас ще работи с работно време от 8:00ч. до 18:00ч.

Дипломиране на випуск 2023 година

На 22.06.2023 г. от 14.00.ч. в Актова зала на Националната Априловска гимназия се проведе Годишният акт на дипломиране на Випуск 2023г. На тържеството 128 ученици получиха своите дипломи, като последният от тях е вписан под номер 14 689 в Летописната книга на училището. 60 са отличниците на випуска, а 17 от тях са с успех 6.00.

Отлично представяне на ученическите отбори във финалните етапи на ученическите игри

От 26 до 28 юни във Варна се проведоха финалите по бадминтон за девойки 8-10 клас. В състава на отбора на НАГ бяха Симона Петрова, Рая Ганчева, Мария Ангелова, Виктория Димитрова и Хрисиана Христова с ръководител – Горанов. Нашият отбор попадна в по-силната група и постигна 3 победи срещу Варна, Сливен и София, и загубиха от Хасково и Първомай. В крайното класиране заеха 5то място…

Честит 24 май!

24 май е като буковото клонче, с което се кичи годината. Шумно, звънливо, пъстро – много детско и любопитно. Възрастните отново са деца на този ден. Сякаш всички сме смалени до размерите на листата и сякаш сме по-малки от буквите. Ако така се усещаме, значи е празник!

Изпращане на Випуск 2023

На добър час, Випуск 2023!

Априлови дни на културата 2023 година

Програма за предстоящите събития в НАГ

Международният ден на книгата в НАГ

На 26.04.2023 ученици от 8г клас отбелязаха Международният ден на книгата. Учениците Ана Мария Георгиева, Мария Гечева, Мария-Никол Иванова, Илина Илиева, Михаела Първанова и Теодора Димитрова прочетоха на ученици от 8в клас на английски език откъси от любимите на всички прозведения на Тери Пратчет, Дж. Р. Р. Толкиен и Дж. К. Роулинг.

XVI-та Национална олимпиада по История и цивилизации

Между 29 и 30 април, 2023 г. в гр. Свиленград се проведе Националната олимпиада по история и цивилизации, с участие на общо 114 участници от цяла България, от три възрастови групи.

Четири дни в БТА

В дните между 18 и 21 април бе осъществен първият етап от стажантската програма на БТА, в която  Марин Колев от 12 б клас, профил немски език, се запозна с динамичния живот в централата на БТА в София. Той бе избран за стажант в съвместния проект за сътрудничество между Националната Априловска гимназия и Българската телеграфна агенция (БТА).

Випуск 2023 представя „За щастието на дамите“

Дванадесетокласници от Националната Априловска гимназия представят авторската пиеса на Деяна Христова и Михаил Балабанов – „За щастието на дамите“ по романа на Емил Зола – „Дамско щастие“ в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Действието се развива на централната улица в Париж. Годината е 1890 и френската столица се е превърнала в гигант в търговията на нови модни стоки. Най-големият магазин – „Дамско щастие“, е любимото развлечение на всички парижанки.

“BEST” – национално състезание по речи и дебати

На 22-23.04. 2023г в УНСС гр. София се прoведе националното състезание по речи и дебати на фондация „BEST“. Тази година събитието беше под знака на 10 годишнината на фондацията, на което присъстваха посланикът на Америка Кенет Мартин, Анджела Родел, изпълнителен директор на българо- американската комисия „Фулбрайт“, ректори на университета и гости.

В действие

На 19.04 и 20.04.2023г. в град Кюстендил се състоя партньорска среща по НП „Иновации в действие“ между: Националната Априловска гимназия, 125 СУ „Боян Пенев“, ПМГ „Професор Емануил Иванов“ – Кюстендил и VI-то ОУ „Св. Паисий Хилендарски“- Кюстендил. Срещата позволи учители и ученици да се опознаят през действени и работещи практики, да бъдат заедно в ученето и в споделянето на своя опит.

Симулиран съдебен процес

На 21 април 2023 г. в Актовата зала на НАГ се проведе симулиран съдебен процес върху разказа и драмата „Албена“ на Йордан Йовков. Това събитие е част от Проекта на Съюза на съдиите в България /ССБ/ в сътрудничество с български училища „Литературата и философията през погледа на правото “.

За седмокласниците и техните родители

Национална Априловска гимназия отваря вратите си за любознателните и търсещите перспективи.
Заповядайте!

Спортни победи

Преди Великденските празници се проведоха областните кръгове на ученически игри, на които отборите на НАГ се представиха отлично. В състезанието по баскетбол девойките от 11 и 12 клас заеха I-во място след две убедителни победи. Футболистите от 11 и 12 клас заеха I-во място, след като победиха отборите на Севлиево и Дряново…

Вечер на езиците в НАГ

Вечерта на езиците възражда традицията за интерактивно и креативно представяне на чуждите култури в Националната Априловска гимназия. Събитието, насочено към учениците на гимназията, се осъщесви на 29.03. от 15:30ч. и даде възможност на над 120 ученици да се включат в 6 работилници, посветени на българския, английския, немския, испанския, руския и френския език…

Лауреатско звание в Национален ученически конкурс

Десислава Ангелова, ученичка от 10а клас на Национална Априловска гимназия, спечели лауреатското звание в Националния ученически конкурс с международно участие „Пространство и време“ организиран от Академията за лидери при Историческия факултет на ВТУ„Св. Кирил и Методий“, катедра „Нова и най-нова история“, катедра „География“ и с подкрепата на Студентския съвет на ВТУ…

Образ и текст

Националната Априловска гимназия и RadLab Studio стартираха образователната програма „Радикална лаборатория – изследване в образи и текст“. Целта на цикъла от занимания е да провокира учениците в изучаването на връзките между изкуството, естествените науки и вътрешния свят на човека, като въведе фотографията като метод за интердисциплинарно обучение…

Център на изкуството в НАГ

През месец март бе организирана и проведена инициативата „Центърът на изкуството – НАГ“. Идеята е на Мария Данева от 10а клас като част от нейн проект, в изпълнение на поставена задача от клуба по речи и дебати на английски език – BEST….

Отворени врати – професии на бъдещето

Професионалното образование и ориентиране не е нова територия за Априловската гимназия, защото в годините назад поколения априловци са изучавали професии и са получавали знания в различни области на практическите науки. През 2019 година и тази традиция бе възстановена, и в гимназията отново има професионално ориентирани паралелки: специалност “Маркетингови проучвания”…

Към олимпийските върхове

Дария Храпова от 12а е лауреат с първи резултат в страната от национален кръг на олимпиадата по руски език, провел се в СУ „Васил Левски“ – гр. Велинград, на 11 март. Нейн преподавател е Маазат Чаринова. Поздравления, Дария!

18 март – ден на дигиталното почистване

Станете част и научете повече какво причиняват ненужните файлове, приложения, снимки, видеоклипове и стари електронни писма. Бъдете информирани и отговорни!

Стажанти в БТА

Трима ученици от Национална Априловска гимназия бяха избрани за стажанти на Българска телеграфна агенция
По време на патронния празник на  гимназията Кирил Вълчев, генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА), проведе среща с ученици от училището и оповести имената на тримата стажанти, които БТА ще подкрепи в техния път на развитие.

Пролетен кръг от турнирите по речи и дебати ‘БЕСТ’

На 25-26.02 във Варна се проведе пролетният кръг от турнирите по речи и дебати BEST за източна България. НАГ взе участие в категориите поезия, дует и дебати. Отборът ни по дебати с участници Михаил Инджов и Антония Сиракова от 9Г клас, и Преслава Цонева от 9Д клас заеха първо място в категорията си…

150 думи в памет на Апостола

В навечерието на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ученици от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Хага, Националната Априловска гимназия в Габрово и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Попица, община Бяла Слатина, проведоха онлайн конференция „150 думи в памет на Апостола“.

Предизвикателството да „влезеш в обувките“ на средновековния книжовник

По случай Деня на народните будители на 2.11.2022 г. една от залита в Априловото школо се превърна в скрипториум и така подобаващо се отбеляза 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“…