23 февруари - Ден на розовата фланелка

На 23 февруари 2024 г. се проведе честване на „Ден на розовата фланелка“ в Априловската гимназия. Беше обявен дрескод „Розово“ и бяха раздавани малки розови хартиени тениски с надпис „НЕ!“ на тормоза, но не за ден!“ на всички ученици при влизането си в училище сутринта. Противодействието на всички форми на насилие и тормоз е важна част от израстването и формирането на младите хора като личности.  

На 28 февруари от 14.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, Младежки център – Габрово и Превантивно – информационен център – Габрово организираха съвместно събитие, посветено на деня на розовата фланелка. Присъстваха представители на всички средни училища и гимназии в Габрово. Национална Априловска гимназия бе представена от София Цонкова (председател на УС), Христина Генова (зам.-председател на УС), Мариян Райков, Андреа Памукова и Мария Димитрова. 

Младежите гледаха и дискутираха част от филма „Клас“: младежите бяха разделени на групи и поставени в ролята на тормозения, на насилника или на хората, които не реагират на случващото се. Бе обсъдено къде трябва да потърсим помощ, как трябва да реагираме в различни ситуации. Една от основните идеи, която беше изведена е, че липсата на реакция също насърчава насилието.

„Ние – от Ученически съвет към НАГ, искаме да сме съпричастни към хората, пострадали някога от тормоз или насилие, НО НЕ ЗА ДЕН! Затова апелираме учениците в Априловото школо – бъдете будни и целеустремени хора, които отделят от енергията си за градивни дейности, а не за хейт! Заедно можем да спрем тормоза, заедно можем да създадем една много по-спокойна и приятна среда в училище!“ – София Цонкова от 10а клас, председател на УС.