Център на изкуството в НАГ

През месец март бе организирана и проведена инициативата „Центърът на изкуството – НАГ“. Идеята е на Мария Данева от 10а клас като част от нейн проект, в изпълнение на поставена задача от клуба по речи и дебати на английски език – BEST.

За всяка сряда в час на класа бе предвидено по едно творческо ателие или работилница, чрез които клубовете по интереси в НАГ разкриха част от случващото се по време на извънкласните срещи.

Стартът на „Центърът на изкуството – НАГ“ беше даден на 8 март с работилница по скулптура под надслов „Скулптура в НАГ? Мисия възможна“ с ръководител госпожа Мариана Манева – учител по изобразително изкуство в НАГ. Нейни първи помощници бяха участници в клуба. Г-жа Елвира Христова, директор на НАГ, приветства гостите с встъпителни думи.

По време на събитието гостуващите ученици научиха как се е зародила идеята за клуба по скулптура, която има интересна предистория. Бяха представени различни техники за работа с глина и вече готови творби. В духа на 8 март, под вещото ръководство на г-жа Манева,  учениците сътвориха прекрасни рози от глина, които след това отнесоха вкъщи. Работилницата завърши с много усмивки и групова снимка.

Art_NAG

На 15 март се проведе второто ни събитие – ателие за театрално изкуство “Зад кулисите на един спектакъл” с водещ Светослав Славчев (актьор), който приветства участниците с настроение и усмивка. По време на ателието някои държаха невидими топки, други обуваха невидими гащи, а трети, в училищен дух, подаваха въображаеми химикалки. Имахме за задача да си подаваме топка с енергията и да изразяваме емоции чрез различни думи. Игрите и упражненията, които Светльо Славчев беше подготвил, бяха забавни и накараха участниците да излязат от зоната си на комфорт и да влязат в зоната на научаването на нови неща.

На 23 март клубът по приложна психология проведе творческо ателие със заглавие “Човекът като калейдоскоп”, което беше водено от госпожа Велина Кръстинкова, училищен психолог в НАГ и участници в клуба. По време на събитието учениците научиха историята на клуба по психология. Ателието продължи с дискусия на тема „Какво е калейдоскоп и защо оприличаваме човека с него?“, след което г-жа Кръстинкова предложи на гостите упражнение, чиято цел беше да разкрие палитрата от качества у всяка личност и че човек не може да бъде определен и обобщен с една дума. След няколко минути на белите листи започнаха да се появяват различни цветни форми като цветя или колажи около имената на учениците. Край на ателието даде училищният звънец и остави интерес и желание в участниците да разберат повече по темата.

На 29 март вокално-инструменталната група на НАГ „Basement Тones“ с ръководител Момчил Косев, озвучи  училищното пространство, продължавайки създадената от преди години „Музика в голямото“. По-късно през деня, в час на класа, бе реализирана и последната работилничка – “Човешкото око през лещите на обектива”, водена от клуба по фотография с ръководител Ивелин Пенчев (професионален фотограф). Участниците и гостите поговориха за фотографията и как всеки я чувства. Проведе се интересна дискусия, в която участниците споделиха лични истории и преживявания. Работилницата завърши с предизвикателство, което клубът отправи към присъстващите. Всеки получи листче с интересна тема, по която да се създаде фотографии и които да бъдат изпратени на Инстаграм профила на клуба по фотография. Всички споделени снимки ще бъдат поместени в албум.