Априловски „панди“ за по-добра природа

За четвърта поредна година програмата Panda Labs, асоциирана към Световния фонд за природата (World Wide Fund for Nature) или WWF, организира и проведе два двудневни хакатона. Хакатоните най-често съчетават състезателна цел, дух на сътрудничество чрез образуването на отбори за някаква кауза и награждаване на тези, които са се отличили като най-добри по различни критерии. Това позволява на хакатоните да привлекат хора с различна мотивация да се включат.

Национална Априловска гимназия беше представена в  двете събития от ученичките от 11 клас Пламена Коларова и Красимира Трашлиева. Преди събитието се сформират отбори, в които учениците не се познават предварително, но са мотивирани да работят заедно за по-зелено, здравословно и отговорно споделено бъдеще. По време на хакатоните отборите създават решения по предварително зададените теми и възможните казуси при тях.

Пламена Коларова от 11а клас взе участие в хакатон на тема „Устойчиво ползване на водата“, който се проведе от 10 до 12 ноември 2023г. Нейният отбор работи  упорито и с много желание върху „Проект за създаване на пречиствателна напоителна система“. 

Красимира Трашлиева от 11г клас взе участие в хакатон на тема „Адаптация към климатичните промени“ от 24 до 26 ноември 2023 година. Нейният отбор защити проект за създаване на приложение „Мониторинг на речните системи и предотвратяване на наводненията“.  Отборът завоюва трето място от общо дванадесет национални екипа, с участници от различни градове, които получиха сертификати от WWF.

Така Национална Априловска гимназия достойно се включи в голямото семейство на Световния фонд за природата чрез програмата Panda Labs, в която предстоят нови работни и учебни предизвикателства за развитие на активност, емпатия и креативност в полза на по-доброто общо бъдеще на планетата.

Благодарим Ви, че не сте от изчезващите видове активни деца, мили НАГ-Панди!