Учебно пътуване до София

На 7.11.2023 г. ние, учениците, от 10. а, б, г и д клас на Националната Априловска гимназия, заедно с учителите си Красимира Ангелова, Милена Тодорова, Силвия Стоянова и Петя Илиева проведохме изнесено обучение в исторически и археологически обекти в София, свързани с учебния материал, който изучаваме в часовете по история и цивилизации и часовете по ФУЧ „Историческа география и културно наследство“.

След като стигнахме в столицата се разделихме на три учебни групи и започнахме историческата си обиколка. Поетапно посетихме РИМ на София, намиращ се в сградата на бившата Централна минерална баня. Там имахме беседа, в която ни представиха историята на София от Античността до социалистическата епоха. Акцентът в разказа беше върху част от важните за града моменти, от избирането му като столица до началото на войните, през драстичната промяна от малък ориенталски град до модерна европейска столица. Видяхме и много антики като „Дяволското колело“, каляската на цар Фердинанд, първият автомобил-Мерцедес в България,модел на първия  трамвай, троновете на цар Борис III и царица Йоанна  и много други. Близо до музея продължи нашата разходка из ларгото и разгледахме останките от улиците, жилищата и крепостните стени на античния град Сердика.

Вървейки из София се озовахме и пред Парламента, Министерския съвет и сградата на Народното събрание. Видяхме и царския дворец. Бяхме впечатлени, че вървим по жълти павета и минаваме покрай мястото, където е бил мавзолеят на Георги Димитров, а сега е просто паркинг…. Достигнахме и до базиликата „Света София“ и проследихме историята на  храмовете, построени през годините, както и редицата промени в тях. Видяхме прилежно изрисуваните гробници от некропола на античния град Сердика. Смята се, че там, където е базиликата, е бил основният некропол на Сердика, и когато хората са минавали покрай гробовете са можели да четат имената на починалите и така никога душите им да не умират, а да останат завинаги живи. Екскурзоводът беше различен и странен млад мъж, който ни разказа много неща, но и ни разсмиваше с поведението си. 

Към края на историческата си обиколка посетихме и Националният археологически музей. Отново чрез беседа ни запознаха с историята на сградата, в която се помещава експозицията, а именно Буюк джамия, която преди това е била Национална библиотека, която за жалост затваря заради влагата и малкото количество светлина – това е една от най-старите сгради в София, запазени и до днес. В различните изложбени зали видяхме находки от разнообразно естество – статуи, паметници, икони, сечива, керамика и други предмети, открити през различните епохи, още от палеолит и чак до Късното Средновековие. Успяхме да получим ясна представа за начина, по който се е изменил животът на човека, както и за уменията, придобити през епохите. Впечатления ни направиха макетът, който изобразяваше „Мадарският конник“, и иконата на „Св. Теодор Стратилат“. Видяхме и артефакти от пещерата Козарника край Белоградчик, в която са намерени едни от най-старите останки от човешки живот и символно мислене.

Последната ни дестинация беше ротондата “Свети Георги”, където по време на ежедневното богослужение успяхме да разгледаме различните стенописи по овалния купол.

След наситените с информация и исторически знания часове се разходихме по „Витошка“. Успяхме да се насладим на храна и напитки, да си закупим и различни неща за спомен и дори да се снимаме и снимката ни да излезе във вестник, отразяващ събитията в София през 1943 -1944 година. Из централната улица беше пълно с цветя, тикви и…., предполагащи да си направим много селфи снимки. 

   В заключение, съчетахме приятното и полезното и придобихме знания, нужни ни както по-добре да разбираме уроците в училище, така и да правим логически връзки занапред, когато изучаваме историческите теми. Това своеобразно пътуване във времето ни накара да почувстваме преклонение пред човешкия талант и креативност и ни разкри богатството на човешката история. Даде ни възможността да видим развитието на обществата и техните идеи и да ги обвържем с всичко, през което сме преминали, за да достигнем  до днешните събития. Историята е важна за нас и при този вид обучения запомнянето на материала е по-лесно и ни е дори и по-интересно. Със сигурност всеки си взе по нещо, така всеки чака с нетърпение следващия път, в който ще научим още интересни и досега не толкова познати исторически събития от нашата история.

Поля Денева, 10 „а“ клас, Антония Сиракова и Ева Ботева, 10 „г“ клас