НАГ и НП „Иновации в действие“

И през тази учебна година продължават дейностите по НП „Иновации в действие“, в която Националната Априловска гимназия вече традиционно си партнира с иновативното 125 СУ „Боян Пенев“ от София, предизвикателството в поредната среща бе представянето на училището от Ботевград – ППМГ „Акд. проф. д-р Асен Златаров“, чиито ученици представиха иновативни уроци в областта и на природо-математическите науки, и на хуманитарните. Впечатление направиха не само теоретичната им подготовка, но и хармоничните отношения между ученици, учители и ръководство – отношения на доверие и екипност. Повече за срещата прочетете в разказа на София Цонкова от 10 а клас:

На 11.04 и 12.04 в град Ботевград се проведе среща на ученици и учители от училища партньори  по проекта „Иновации в действие“ – домакин на срещата бе ППМГ „Акд. проф. д-р Асен Златаров“ гр. Ботевград и с участието на 125 СУ „Боян Пенев“ – София, Национална Априловска гимназия – Габрово и СУ „Христо Ботев“ от гр. Ихтиман.  Представители от Априловска гимназия бяха г-жа Стефка Костадинова, г-жа Владилена Катевска, София Цонкова 10а, Лаура Пашова 10а, Михаела Атанасова 10д, Константин Недялков 9а, Денислав Иванов 9а. Пътуването провокира положителни емоции и предизвика учениците да се замислят какво могат да променят в своята собствена училищна среда, така че да се чувстват комфортно. А ето и споделените впечатления от пътуването.

Първоначално, когато видях училището, си казах, че няма как това да е гимназия от 5-12 клас. Изглеждаше мъничка по размери. Но, оказа се, не и по възможности. Веднага щом прекрачих прага, осъзнах колко приветливи са обстановката, учителите и учениците. Всички бяха усмихнати, посрещнаха ни сърдечно и топло, все едно сме техни деца. Още от началото ни предразположиха да се чувстваме като у дома си. В програмата ни бяха включени няколко бинарни урока, като първо започнахме с математиката – любимият предмет на всички ученици. Иронично, също колкото и представата на всички, че този предмет е свързан само със суха теория и скучна практика. Реално математиката може да бъде изключително забавна и интересна, стига да я обвържеш с живота и ежедневието си. Това направиха и учениците от Ботевград – доказаха ни, че чрез правилен подход, интересни истории и игра математиката всъщност може да ни спаси в много житейски ситуации. Продължихме престоя си с обиколка на училището. И за пореден път се изненадах какво всъщност се крие зад тези малки вратички, а именно – огромни постижения. Впечатли ме,  че разполагат със специална стая, в която се провеждат уроци по природни науки и да се правят опити, които нагледно обясняват така недостижимия за повечето ученици материал по физика и химия. Приятно впечатление в мен остави и малката изложба на ученически картини, която беше разположена на втория етаж. Цветоветe внасят прекрасна свежест, уют и светлина в така или иначе сивата обстановка на ежедневието. След обиколката дойде време и за другия бинарен урок, този по химия и биология. Чрез опити учениците разкриха магията на химията и значението на водата за човечеството. Немски и биология беше третият комбиниран урок. Деветокласници бяха организирали за нас интересна игра, с която успяхме да научим някои немски думи. Пяха песни, разказаха ни как да живеем и да се храним здравословно и всичко това те направиха, говорейки немски и превеждайки. 

На следващия ден присъствахме на урок по информационни технологии, който ни обогати в сферата на познанието на изкуствения интелект. А преди това бяхме свидетели на истински съдебен процес в съдебна зала, а съденият бе героят на Елин Пелин Андрешко от едноименното произведение. Часът бе посветен на Деня на Българската конституция, в него се обединиха знанията по история и литература.

В заключение мога да кажа, че съм благодарна, че мога да бъда част от този проект, да пътувам и да се обогатявам с всяка изминала среща на участниците от НП „Иновации в действие“.

София Цонкова, 10 а клас