Световен ден на здравето - „Нашата планета, нашето здраве“

Световният ден на здравето се отбелязва всяка година на 7 април – датата, на която през 1948 г. е създадена Световната здравна организация (СЗО). Празникът се чества още като „Ден на здравния работник“. Той има за цел да насочи вниманието към глобален здравен и социален проблем, който засяга цялото общество. Тази година мотото е: „Нашата планета, нашето здраве“. 

В нашата гимназия избрахме да отбележим този ден символично – чрез създаване на плакати, свързани с консумацията на захар в разпространени сред учениците вредни напитки и чрез хоро, което да сплоти, раздвижи и ободри ученици и учители.

Движението е много важно за правилния метаболизъм. Добре е три пъти седмично да заложим на по-сериозни натоварвания. Освен фитнес, има много алтернативи – карайте повече колело, ходете пеша, танцувайте, правете упражнения вкъщи, пълноценно спортувайте в часовете по физическо възпитание и спорт, запишете се на йога, тичайте на стадиона, скачайте на въже. Добре е на ден човек да ходи поне час пеша. Препоръчително е да спортуваме поне по 30-60 минути на ден.

Важно е да спазваме правилен начин на хранене. Във всяка възраст трябва да хапваме на всеки три часа, като избираме полезни продукти. Това също не е толкова сложно. Не е нужно да се вманиачаваме в кой продукт колко калории има. Просто трябва да си осигурим пет хранения през деня, а не да се тъпчем вечер.

Важно е да привикнем да пием между 1,5 и 2 литра вода на ден. Подходящият воден баланс е начинът за здравословна загуба на тегло. Някои пият чаша вода с лимон и мед половин час преди закуска и 1 час преди лягане. Важно е да наблегнем на водата и да загърбим безалкохолните подсладени напитки, които са пълни с химия.

За здраве и дълголетие е полезно да спим поне по 8 часа на денонощие. За целта е добре да инвестираме в удобни възглавница и матрак. И да избягваме да се ровим в телефони и таблети преди сън.

Хроничният стрес е в основата на много заболявания. Затова е важно всеки да си изработи антистрес програма – със спорт, с различни хобита, с разходки сред природата, с по-чести срещи с приятели, с повече пътувания и време за почивка.

Ученически съвет към НАГ