Природата в предизвикателство! Въздух, вода и земя пред препятствия!

Националната Априловска гимназия е партнираща организация  на младежката организация THE GOOD HOUSE, Гърция, акредитирана в рамките на програма ERASMUS+ на ЕС за организиране на младежки проекти. 

Проектът „Природата в предизвикателство! Въздух, вода и земя пред препятствия!“, част 2, се проведе между 1 и 7 март 2024г. Калабака, община Метеора, област Трикала, Тесалия, Гърция и събра в неформална среда младежките екипи на 5-те партниращи държави: Гърция, България, Румъния, Унгария и Италия, ангажирани към проблемите на околната среда. 

Цел на проекта е информиране на младите хора и повишаване на личната им ангажираност към замърсяването и опасностите от унищожаването на биоразнообразието, намаляването на устойчивостта и влошаването на състоянието на  екосистемите. 

Акцентът на младежката мобилност този път организаторите поставят върху най-важното нещо за живота – въздуха. Затова екологичните учебни приключения на младежите се проведоха на фона на гигантските скални стълбове на Метеора,  включени в Списъка за световното наследство на ЮНЕСКО и част от мрежата Натура 2000, дом на някои от най-редките видове животни, птици и цветя, които се нуждаят от чист въздух, за да оцелеят.

Приобщаващият подход на програмата ERASMUS+ на ЕС за насърчаване на междукултурното общуване беше доразвит и от идеята, че междукултурният диалог е също толкова необходим и за здравето на нашата планета, колкото и действията и усилията не само на индивидуално, но и на колективно ниво.

Младежката мобилност предостави възможност за обмен на екологични идеи и откриване на нови красиви и полезни зелени дейности и инициативи.

Ръководители на 16-те участници от Националната Априловска гимназия са Росица Русева и Красимира Ангелова.

https://thegoodhouse.gr/