150 думи в памет на Апостола

В навечерието на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ученици от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Хага, Националната Априловска гимназия в Габрово и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Попица, община Бяла Слатина, проведоха онлайн конференция „150 думи в памет на Апостола“.

„Идеята за онлайн конференцията тръгна от клуб „Млади възрожденци“ към Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ – разказва Пенка Петрова, учител по история в училището. – Обсъдих я със Силвия Стоянова, с която бяхме колеги в Националната Априловска гимназия, и тя прие. Директорите Радостина Шаренкова и Елвира Христова ни подкрепиха. С учениците обсъдихме какво да проучим и подготвим. Включи се и Даниела Цонева, председател на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово, която разказа на учениците малко известни факти за създаването на габровския революционен комитет.

 Седмици преди конференцията публикувахме нейния регламент на страницата на училището и се включиха ученици от ОУ„Св. св. Кирил и Методий“ от с. Попица. Те подготвиха презентация за Апостола. След конференцията участниците споделиха, че са научили интересни неща за Левски. Впечатлени бяха от класната стая в Наци налната Априловска гимназия, откъдето габровските ученици се включиха. На учениците в Хага много им хареса начинът, по който говорят техните връстници в България, свободата на изказа, стила на изложение на мислите. Конференцията даде възможност за установяване на лични контакти между учениците.“

Бояна Пенчева

из статия за вестник “100 вести”