Международен ден на дигиталното почистване

Електронните медии в световен мащаб отделят над 900 млн. тона въглеродни емисии за една година. 70% от информацията, която съхраняваме в дългосрочен период, никога няма да използваме повторно.

До 2030 г. 20% от въглеродните емисии ще се дължат на използването на интернет, защото сървърите консумират голямо електричество.

Идеята е създадена от организацията “Digital Clean-Up Day”, която се стреми да насърчи хората да подобрят своите онлайн навици. Инициативата започва през 2014 година от Европейския съюз и се разраства привличайки вниманието на повече и повече страни.

Ето и стъпките за успешна дигитална чистка:

  1. ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ СМАРТФОНА СИ:

Ще спестим много мегабайти от регулярни актуализации, ако се отървем от приложения или игри, които не сме ползвали скоро или като цяло ползваме рядко. Те също така консумират енергия и без да се ползват.

  1. НЕКА ПОЧИСТИМ КОМПЮТЪРА

Същото важи и за лаптопа, таблета или настолния компютър – хубаво е да преминем през папките и да премахнем файловете, които вече не ни трябват. А ако започнем да подреждаме снимките си, ще изскочат куп дублирани, които преспокойно могат да отидат в кошчето.

  1. ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ИМЕЙЛА

Време е да изтрием стари бюлетини и известия за изминали събития, както и да архивираме старите имейли, които искаме да запазим. Можем да преценим кои имейли от по-дългите кореспондеции не носят толкова съществена информация и смело да натиснем бутона ИЗТРИЙ.

  1. ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА НАВИЦИТЕ НИ

Една интересна статистика показва, че ако британците изпращат по един благодарствен имейл по-малко на ден ще спестят 16,433 тона въглерод на година, равняващ се на 81,152 полета до Мадрид.

Освен да изтрием „добре“ и „благодаря“ имейлите, можем и да спрем да пращаме подобни. Също можем да съкратим онлайн срещите с включена камера, тъй като 15 такива генерират 9,4 кг CO2 на месец. А ако пращаме имейлите с линкове към някой облак, вместо да прикачваме файлове, ще намалим въглеродния отпечатък от 50 г на 4 г CO2 за имейл.